|
|
|
... ételeink: marha, zsíros sertés, liba, kacsa, vadhúsok nem ajánlottak!
Babgulyás, halászlé, gulyás-, korhely-, frankfurti leves, töltött-, rakott káposzta, zsíros, fűszeres pörköltek, vadas marhaszelet, erősen tejfeles ételek, paprikás burgonya, hagymás ételek, rántott-, resztelt máj, kenőmájas, zsíros felvágottak (pl. tarja), lecsó, bő zsírban sültek, majonézes saláták,... |
2021-02-20 20:45:15 |
|
|
|
|
|
|
... hazánkban még nem annyira ismert, de már egyre többször előkerül a hazai konyhákban is, beszerezhető nagyobb üzletekben. Nem olcsó, de erős és jellegzetes íze miatt keveset kell használni belőle. Vadas mártás mellé, vagy egyéb vadhúsok főzése során az egyik alapfűszernövény.
Meghatározó aromát kölcsönöz minden ételnek, amelybe belekerül, és nem utolsó sorban egészségünk... |
|
2020-12-25 23:41:51 |
|
|
|
|
|
|
... az étrend létkérdés. Rengeteg tapasztalattal, emberi és szakmai kapcsolattal zárult ez az élményekben gazdag, intenzív időszak.
- Van kedvenced?
- Igen. A palacsinta, vadas marha zsömlegombóccal és a házi csirkepaprikás, de tejföl helyett növényi tejszínt használok, a nokedli pedig gluténmentes lisztek keverékéből készül.
- Ha beszállsz a kocsiba, ... |
2016-01-31 17:29:05 |
|
|
|
|
|
|
... Tompa, Tönkös, Tolvaj, Tömör, Tündér, Torma, Tegez, Tekerő. Tarka.
Ugod, Utód, Unoka, Utáló, Vendég, Vénbor, Vörös, Vitéz, Vendéges, Vidékes, Völegény, Varangy, Vas, Vasas, Vétkes, Vid, Vadas, Vásár, Vese, Zab, Zabos, Zálog, Zeke, Zászló, Zöld.
Külön nőnevek:
Aglény, Ajándék, Balzsam, Hitvánd, Legyes, Liliom, Csibe, Csinos, Csók, Csáb, Csúnya, Eme... |
|
2015-12-28 19:19:45 |
|
|
|
|
|
|
A mai magyar nyelvi humor
Mottó: . . .a humorérzék megment az összes bűn elkövetésétől... (H)a megnevetteted az embereket, azt teszel velük, amit csak akarsz (Temesi Ferenc)
,,Polihisztor vagyok és más tudományokban is jártas." (Világháló)
A magyarokat külföldön - de nyilván magyar tapasztalatok és magyar önsztereotípi... |
|
2015-12-02 00:54:22 |
|
|
|
|
|
|
... azt az ,,elmétlen" játékot, hogy mindent megfordítunk, s akkor igen érdekes új jelentések születnek? Szinte már lessük, hogy hogyan is lássuk a dolgok fonákját! Az egyik feljegyzés szerint Vadas Pál7, de ő sem dolgozhatott ,,előképek", nyelvi hagyomány nélkül.
Össze ne tévessze!
a boka táját a toka bájával,
a borztanyát a torz banyával,
a csárda zaját... |
2015-08-27 11:43:31 |
|
|
|
|
|
|
A mai magyar nyelvi humor
Mottó: . . .a humorérzék megment az összes bűn elkövetésétől... (H)a megnevetteted az embereket, azt teszel velük, amit csak akarsz (Temesi Ferenc)
,,Polihisztor vagyok és más tudományokban is jártas." (Világháló)
A magyarokat külföldön - de nyilván magyar tapasztalatok és magyar önsztereotípi... |
2015-08-24 08:38:12 |
|
|
|
|
|
|
... ízt kölcsönöz az egybesült sertés és marhahúsnak is, ha párolás közben a levébe teszünk egy-egy levélkét. Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek enyhén savanykás ízűek / vadas, marhafartő, citromos mártás, nyúl, szarvas, őz /
Boróka: Ősrégi idők óta használják fűszerként egész, vagy őrölt állapotban. Főzelékek, saláták, savanyú káposzta, húsételek, mari... |
2015-06-03 12:04:26 |
|
|
|
|
|
|
... ízt kölcsönöz az egybesült sertés és marhahúsnak is, ha párolás közben a levébe teszünk egy-egy levélkét. Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek enyhén savanykás ízűek / vadas, marhafartő, citromos mártás, nyúl, szarvas, őz /
Boróka: Ősrégi idők óta használják fűszerként egész, vagy őrölt állapotban. Főzelékek, saláták, savanyú káposzta, húsételek, mari... |
2015-05-30 19:30:53 |
|
|
|
|
|
|
... 1 nagy fej káposzta ( 1-5 kg), 1 kg darált hús, rizs, hagyma, fokhagyma, majoránna, bors, só, pirospaprika, zsír, 2 tojás, ételízesítő, 0,5 l paradicsomlé.
HÚSÉTELEK
Vadas
Hozzávalók: 90 dkg marhafelsál, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, fél zeller, 2 gerezd fokhagyma, 3 fej hagyma, 3 babérlevél, só, bors, citromlé, édesítőszer.
Elkészítés: A hagy... |
2015-04-24 07:57:24 |
|
|
|
|